< Wróć do przepisów
Jest to jedna z zup najczęściej podawana na terenie Dwóch Rzek. Mieszkańcy nie pamiętają już skąd wywodzi się to danie więc nie mają świadomości że przepis na ich codzienną Zupę Kurkową liczy sobie już dwa tysiące lat. W starym manuskrypcie znalezionym w Bibliotece Tar Valon można znaleźć sporo informacji o kilku rdzennych potrawach pochodzących z tych terenów.
Legenda mówi, że po Wojnach z Trollokami i tragicznym upadku królestwa Manatheren, zanim jeszcze zdołano odbudować skromną cywilizację, pozostali przy życiu mieszkańcy długo zamieszkiwali w okolicznych lasach. Obficie korzystali z darów kniei, w tym oczywiście z grzybów, których w tym dzikim zakątku Westland zawsze było dużo. Gdy brakowało mięsa, a myśliwi wracali z pustymi rękami, posiłkowano się tymi darami lasu, które udało się znaleźć. Mieszkańcy Dwóch Rzek nazywają swoją zupę potocznie - Zupą kurkową z Westwood, nie zdając sobie sprawy, że danie to jada się na tych terenach od tysiącleci.

Składniki:

  • 1 litr wody
  • 400 g kurek
  • cebula
  • 1 ziemniak
  • 1 marchewka
  • kilka gałązek pietruszki
  • łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • śmietanka 30% kremowa

Przygotowanie:

  1. Kurki oczyszczamy, odcinamy końcówki nóżek, większe grzyby kroimy na połówki, delikatnie myjemy, starając się nie namoczyć mocno grzybów. Osuszamy na ręczniku papierowym. Jest to najbardziej czasochłonna część przepisu.
  2. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy masło i czekamy aż się roztopi. Dodajemy cebulę i smażymy do zarumienienia, zwykle trwa to do 5 minut.
  3. W tym czasie obieramy marchewkę i ziemniaka, kroimy w plasterki. Wraz z kurkami dodajemy do garnka.
  4. Podsmażamy około 10 minut, mieszając co jakiś czas, pilnując aby nic się nie przypaliło.
  5. Dodajemy wodę, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na niewielkim ogniu 20 minut. Pod koniec dodajemy 3-4 łyżki śmietanki kremowej.
  6. Zupę przecieramy przez sito :)(choć oczywiście możemy użyć również blendera). Doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy pietruszką.
  7. Zupę możemy podawać z chlebem. Dzieci natomiast lubią zupę posypaną grzankami, za to bez pietruszki :).

 

Tags: