Placuszki jabłkowe à la Cenn Buie

Czas przygotowania: 15 min. Czas smażenia: 2-3 min na placek

Składniki:

  • około 400 g startych jabłek
  • 2 jajka
  • szklanka mleka
  • 250 g mąki
  • 50 g cukru pudru
  • pół łyżeczki sody
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • masło klarowane lub olej kokosowy

Przygotowanie:

  1. Do miski wbij jajka i zmiksuj, powoli dolej mleko aż składniki się połączą.
  2. Łyżką dosypuj mąkę przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, wyrób gładkie, lejące się ciasto.
  3. Obieramy jabłka, wycinamy nasiona i ścieramy na tarce.
  4. Jabłka mieszamy z ciastem, mikserem na wolnych obrotach lub łyżką.
  5. Smażymy na maśle lub oleju kokosowym po 2-3 minuty na partię placuszków. Placki wchłaniają olej i pulchnieją podczas smażenia. Powinny się zarumienić z obu stron.
  6. Gotowe placuszki posypujemy cukrem pudrem. Najlepiej smakują na ciepło.
Tags:
Spis Treści
Kategorie