’Placek Luhhanów’ to jedno z najczęściej podawanych śniadań w kuźni w Polu Emonda. Jest to po prostu omlet, choć przygotowany w nietypowy sposób. Danie jest treściwe i dostarcza wystarczającą ilość składników odżywczych na kilka godzin pracy w kuźni. Haral Luhhan zaraził miłością do tego śniadania Perrina, gdy ten u niego terminował.
Alsbeth do tego przepisu używa większej ilości jaj i największą patelnię jaką trzyma w domu. Zarówno kowal, jak i jego żona i sam Perrin na swój wzrost i rozmiary zjadają po placku przygotowanym z pięciu jaj. Jednak dla typowego mieszkańca Pola Emonda jest to stanowczo za dużo. Goście którzy akurat załapali się na to śniadanie w kuźni, zwykle proszą o połówkę placka.
Czas przygotowania: 15 min. Czas smażenia: 15 min.
Składniki:
- 2 duże lub 3 mniejsze jajka
- kawałek wędzonego boczku
- mała cebula
- po kawałku czerwonej i żółtej papryki
- łyżka mąki
- łyżka masła
- sól
Przygotowanie:
- Boczek pokroić w małą kostkę. Wrzucić na patelnię z minimalną ilością tłuszczu. Przesmażyć aż tłuszcz wytopi się z boczku.
- Do boczku dodać drobno posiekaną cebulę i zeszklić.
- Na patelnię wrzucić drobno pocięte papryki i jeszcze chwilkę smażyć razem. Ściągnąć z palnika i zostawić pod przykryciem, żeby szybko nie ostygło.
- Do miski oddzielić białka, żółtka odstawić na bok. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, na wysokich obrotach miksera.
- Gdy piana jest sztywna, zmniejszyć obroty i po kolei dodawać po żółtku. Dosypać kopiatą łyżkę mąki i posolić.
- Miksować do wymieszania składników.
- Na patelni roztopić połowę masła i wlać masę jajeczną. Podważając boki, zarumienić placek.
- Jednym ruchem przerzucić placek na drugą stronę. Nie jest to skomplikowane, ponieważ placek jest sztywny.
- Dodać resztę masła i smażyć jeszcze 2-3 minuty, przenieść na talerz.
- Posypać przygotowanym wcześniej boczkiem i od razu podawać. Można dodatkowo posypać siekanym szczypiorkiem.