Placek Luhhanów

’Placek Luhhanów’ to jedno z najczęściej podawanych śniadań w kuźni w Polu Emonda. Jest to po prostu omlet, choć przygotowany w nietypowy sposób. Danie jest treściwe i dostarcza wystarczającą ilość składników odżywczych na kilka godzin pracy w kuźni. Haral Luhhan zaraził miłością do tego śniadania Perrina, gdy ten u niego terminował.
Alsbeth do tego przepisu używa większej ilości jaj i największą patelnię jaką trzyma w domu. Zarówno kowal, jak i jego żona i sam Perrin na swój wzrost i rozmiary zjadają po placku przygotowanym z pięciu jaj. Jednak dla typowego mieszkańca Pola Emonda jest to stanowczo za dużo. Goście którzy akurat załapali się na to śniadanie w kuźni, zwykle proszą o połówkę placka.

Czas przygotowania: 15 min. Czas smażenia: 15 min.

Składniki:

  • 2 duże lub 3 mniejsze jajka
  • kawałek wędzonego boczku
  • mała cebula
  • po kawałku czerwonej i żółtej papryki
  • łyżka mąki
  • łyżka masła
  • sól

Przygotowanie:

  1. Boczek pokroić w małą kostkę. Wrzucić na patelnię z minimalną ilością tłuszczu. Przesmażyć aż tłuszcz wytopi się z boczku.
  2. Do boczku dodać drobno posiekaną cebulę i zeszklić.
  3. Na patelnię wrzucić drobno pocięte papryki i jeszcze chwilkę smażyć razem. Ściągnąć z palnika i zostawić pod przykryciem, żeby szybko nie ostygło.
  4. Do miski oddzielić białka, żółtka odstawić na bok. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, na wysokich obrotach miksera.
  5. Gdy piana jest sztywna, zmniejszyć obroty i po kolei dodawać po żółtku. Dosypać kopiatą łyżkę mąki i posolić.
  6. Miksować do wymieszania składników.
  7. Na patelni roztopić połowę masła i wlać masę jajeczną. Podważając boki, zarumienić placek.
  8. Jednym ruchem przerzucić placek na drugą stronę. Nie jest to skomplikowane, ponieważ placek jest sztywny.
  9. Dodać resztę masła i smażyć jeszcze 2-3 minuty, przenieść na talerz.
  10. Posypać przygotowanym wcześniej boczkiem i od razu podawać. Można dodatkowo posypać siekanym szczypiorkiem.
Spis Treści
Kategorie