Chrupiąca, świeża sałatka podawana sezonowo w Dwóch Rzekach. Głównym jej składnikiem jest ser owczy, oczywiście rodzimego pochodzenia. Ponieważ obowiązkowym dodatkiem do niej są, tylko okresowo sprowadzane do Dwóch Rzek, Iliańskie oliwki, jest to danie bardzo cenione.
Sałatka jest bardzo lubiana. Wszystkim mieszkańcom Dwóch Rzek kojarzy się z końcem latem, gdy tytoniowe liście zaczynają się skręcać i nadchodzi czas zbiorów. Pieczołowicie przechowywane oliwki i warzywa zbierane prosto z ogródków gospodyń. Podawana do obiadów serwowanych na świeżym powietrzu, zawsze z sentymentem wspominana podczas zimowych miesięcy.
Przygotowanie: ok. 20 min.
Składniki:
- sałata lodowa
- 10 dag fety
- 2 pomidory
- ogórek
- dwie garście zielonych oliwek
- pół cebuli
- świeża bazylia
- łyżeczka oregano suszonego
- 4 kromki chleba tostowego
- 2 łyżki masła
- łyżka octu balsamicznego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Przygotowujemy grzanki. Chleb tostowy, choć równie dobrze może być białe pieczywo pszenne, kroimy w kosteczkę ok. 1 cm. Na patelni topimy 2 łyżki masła i wsypujemy pokrojony chleb. Smażymy aż grzanki się zarumienią, zwykle trwa to 4-5 min. Grzanek pilnujemy, bo mogą szybko się spalić.
- Sałatę umyć, osuszyć i porwać na kawałki, fetę pokroić w kostkę, cebulę posiekać w drobną kosteczkę i przelać wrzątkiem.
- Pomidory i ogórka umyć i pokroić w kostkę. Oliwki odsączyć z zalewy.
- Bazylię posiekać i dodać do miseczki, dodać łyżeczkę oregano, łyżkę octu balsamicznego, doprawić solą i pieprzem. Dolać trzy łyżki oliwy z oliwek i zmiksować na emulsję.
- Do miski wrzucić sałatę, pomidory, ogórka, cebulę i oliwki. Dobrze wymieszać. Dodać fetę i delikatnie wmieszać do sałatki.
- Sałatkę tuż przed podaniem polać sosem i posypać grzankami. Sałatka nie nadaje się do przechowywania, ponieważ sałata 'więdnie’, a grzanki przestają być chrupiące.