Kurczak po Illiańsku z oliwkami

Illian jako królestwo oliwek, specjalizuje się w daniach z ich udziałem. Prosty w przyrządzeniu, choć wykwintny w smaku, Kurczak po Illiańsku z oliwkami to flagowe danie z tego regionu. Mimo swojej prostoty podawany jest nawet na stołach wielmożów.
Tajemnicą poliszynela jest, że odkąd król Illian, od zawsze rozkochany w tym daniu, próbował zaanektować przepis wyłącznie na użyttek królewskiego Pałacu, Rada Dziewięciu wprowadziła tą samą potrawę na swoje stoły, jako danie narodowe. Tym samym niwelując samolubne zapędy króla do zagarnięcia tej potrawy wyłącznie dla wybranych.

Czas przygotowania: 15 min. Czas gotowania: 75 min.

Składniki:

  • 6 udek kurczaka, można podzielić na podudzie i pałkę
  • 1 cytryna
  • 2 główki czosnku
  • 1 cebula
  • garść oliwek (zielone lub czarne, jak kto preferuje)
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • rozmaryn
  • słodka papryka
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Natrzyj kurczaka solą, pieprzem i rozmarynem. Stronę ze skórą oprósz słodką papryką. Odłóż na około godzinę.
  2. Na patelni dobrze rozgrzej olej, dodaj masło i krótko obsmaż mięso do zarumienienia.
  3. Główki czosnku przekrój na połówki, cytrynę i cebulę pokrój w grube plastry.
  4. Piekarnik rozgrzej do 180-1850C.
  5. W naczyniu żaroodpornym porozkładaj plastry cytryny, cebuli i czosnek. Na to wyłóż obsmażone mięso, posyp oliwkami. Polej olejem który został na patelni po smażeniu.
  6. Wstaw do gorącego piekarnika, piecz około 1 godzinę i 15 minut.
  7. Do obiadu pasuje sałata z sosem winegret i pieczone ziemniaki.
Tags:
Spis Treści
Kategorie