Pieczona ryba z Borsuka

 

Danie typowo Illiańskie. Ryba poławiana przez Illiańskich rybaków i sprzedawana prosto z kutrów, już w porcie. Zaraz potem ryby trafiają do Illiańskich karczm i zajazdów. Bardzo często raczy się nią gości, ponieważ jest smaczna i prosta w przygotowaniu. Jedną z oberży które wyspecjalizowały się w przygotowaniu tej ryby jest Oswajanie Borsuka. Karczmarka pilnuje aby Pieczona ryba z Borsuka znalazłą się na stole każdego z gości. Każdy choć raz musi spróbować rodzimego dania. I mało kto na to narzeka. Wyjątek stanowią tylko Ci którzy nie cierpią ryb.
Nieda Sidoro, właścicielka gospody, przykłada specjalną wagę do tego właśnie dania. Uważa że należy wspierać rodzimy handel i okolicznych rybaków. Codziennie rano wysyła swojego siostrzeńca Billiego, po zapas świeżych ryb.

Czas przygotowania: 20 min. Czas pieczenia: 30 min.

Składniki:

  • 2 świeże dorady
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 4 ząbki czosnku
  • świeży koperek i bazylia
  • łyżeczka suszonego rozmarynu
  • cytryna
  • sól

Przygotowanie:

  1. Dorady patroszymy, oskrobujemy i dokładnie myjemy. Nacieramy, na zewnątrz i w środku, solą.
  2. Świeże zioła siekamy i dokładnie rozrabiamy z masłem. Dodajemy dwa ząbki czosnku, pocięte w cienkie plasterki i mieszamy.
  3. Masę dzielimy po połowie i wkładamy do ryb. Dodajemy po pół plasterka cytryny.
  4. Na blacie rozkładamy folię aluminiową, błyszczącą stroną do środka. Smarujemy masłem, delikatnie posypujemy suszonym tymiankiem i wyciskamy 1 ząbek czosnku.
  5. Folią dokładnie owijamy doradę, kładąc jeszcze po plasterku masła na rybę. To samo zrobić z drugą rybą.
  6. Ryby wkładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 1800C, na około 30 minut.
  7. Podajemy w towarzystwie plasterków cytryny. Najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniakami.
Spis Treści
Kategorie