
Aisha Raveneos była wpływową Aes Sedai z Szarych Ajah. Pochodziła z Illian i mimo upływu czasu – dożyła 282 lat, wciąż preferowała rodzimą kuchnię. Po jej śmierci, wśród stosów dokumentów i papierów gromadzonych przez lata w jej komnacie, odnaleziono ten specyficzny przepis. Jak mówiła notatka, był to przepis opracowany przez matkę Aishy, a sądząc po jego stanie, Siostra często z niego korzystała. Jak widać ani upływ czasu, ani zmiana sposobu życia, nie zmieniły jej kulinarnych przyzwyczajeń. Biorąc pod uwagę wiek Aishy, w samym Illian, przepis ten już dawno znikł w mrokach przeszłości.
Granola Aishy Sedai jest jednym z najsmaczniejszych dań śniadaniowych, z których korzysta sama Zasiadająca na Tronie Amyrlin. Można tylko pochwalać przezorność i dalekowzroczność Siostry, które pozwoliły zachować ten przepis dla potomności. Przepis został skatalogowany w księgach Białej Wieży i czeka na kolejnych koneserów.
Czas przygotowania: 5 min. Czas pieczenia: 30 min.
Składniki:
Na granole:
- 150 g płatków owsianych, mogą być razowe
- 75 g wiórków kokosowych
- 50 g płatków migdałowych
- garść orzechów nerkowca
- garść orzechów włoskich, posiekanych
- 4 łyżki miodu
- 3 łyżki oleju roślinnego
Dodatkowo:
- maliny, jagody, ananas z puszki, lub świeży jeśli taki mamy
- gęsty jogurt, najlepiej typu Greckiego
Przygotowanie:
- Do dużej miski wsypujemy płatki owsiane, wiórki kokosowe, płatki migdałowe i orzechy, mieszamy.
- Dolewany olej roślinny i miód, dokładnie mieszamy.
- Piekarnik rozgrzewamy do 1700C. Blaszkę wykładamy papierem od pieczenia, granolę wsypujemy i układamy w równej warstwie.
- Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 25 minut, im grubsza warstwa mieszanki tym dłużej może to trwać. Co parę minut mieszamy granole, aby piekła się równomiernie, powinna nabrać złoto-brązowego koloru.
- Piekarnik wyłączamy i granolę zostawiamy jeszcze chwilkę przy uchylonych drzwiczkach. Mimo iż mieszanka podczas pieczenia jest sypka, podczas stygnięcia zlepi się i trzeba będzie ją pokruszyć.
- Tak przygotowaną granolę można przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku do dwóch tygodni.
- Ananasa kroimy w kostkę. Na dno pucharka wsypujemy owoce, wykładamy część jogurtu, potem wsypujemy granolę, następnie znowu owoce i jogurt.
Do granoli zamiast orzechów, można dodać pestki słonecznika i dyni.