< Wróć do przepisów
Aisha Raveneos była wpływową Aes Sedai z Szarych Ajah. Pochodziła z Illian i mimo upływu czasu, dożyła 282 lat, wciąż preferowała rodzimą kuchnię. Po jej śmierci, w zapiskach znalezionych w jej komnatach, odnaleziono ten specyficzny przepis. Jak mówiła notatka, był to przepis opracowany przez matkę Aishy, a sądząc po jego stanie, Siostra często z niego korzystała. Jak widać ani upływ czasu, ani zmiana sposobu życia, nie zmieniły jej kulinarnych przyzwyczajeń. Biorąc pod uwagę wiek Aishy, w samym Illian, przepis ten już dawno zanikł w mrokach przeszłości.
Granola Aishy Sedai jest jednym z najsmaczniejszych dań śniadaniowych, z których korzysta sama Zasiadająca na Tronie Amyrlin. Można tylko pochwalać przezorność i dalekowzroczność Siostry, które pozwoliły zachować ten przepis dla potomności. Przepis został skatalogowany w księgach Białej Wieży i czeka na kolejnych koneserów.
Granola Aishy Sedai

Czas przygotowania: 5 min. Czas pieczenia: 30 min.

Granola Aishy Sedai

Czas przygotowania: 5 min. Czas pieczenia: 30 min.

Składniki:

Na granole:

  • 150 g płatków owsianych, mogą być razowe
  • 75 g wiórków kokosowych
  • 50 g płatków migdałowych
  • garść orzechów nerkowca
  • garść orzechów włoskich, posiekanych
  • 4 łyżki miodu
  • 3 łyżki oleju roślinnego

Dodatkowo:

  • maliny, jagody, ananas z puszki, lub świeży jeśli taki mamy
  • gęsty jogurt, najlepiej typu Greckiego

Przygotowanie:

  1. Do dużej miski wsypujemy płatki owsiane, wiórki kokosowe, płatki migdałowe i orzechy, mieszamy.
  2. Dolewany olej roślinny i miód, dokładnie mieszamy.
  3. Piekarnik rozgrzewamy do 1700C. Blaszkę wykładamy papierem od pieczenia, granolę wsypujemy i układamy w równej warstwie.
  4. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 25 minut, im grubsza warstwa mieszanki tym dłużej może to trwać. Co parę minut mieszamy granole, aby piekła się równomiernie, powinna nabrać złoto-brązowego koloru.
  5. Piekarnik wyłączamy i granolę zostawiamy jeszcze chwilkę przy uchylonych drzwiczkach. Mimo iż mieszanka podczas pieczenia jest sypka, podczas stygnięcia zlepi się i trzeba będzie ją pokruszyć.
  6. Tak przygotowaną granolę można przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku do dwóch tygodni.
  7. Ananasa kroimy w kostkę. Na dno pucharka wsypujemy owoce, wykładamy część jogurtu, potem wsypujemy granolę, następnie znowu owoce i jogurt.

Do granoli zamiast orzechów, można dodać pestki słonecznika i dyni.