Mimo iż w Dwóch Rzekach najczęściej podawanym mięsem jest jagnięcina i baranina, bardzo lubianymi daniami są potrawy przygotowane z wieprzowiny. Zalicza się do nich głównie golonka. Gotowana, duszona czy pieczona, na ciepło czy na zimno, każda równie szybko znika ze stołów. Szczególnie mężczyźni gustują w tym daniu. Jest to mięso które szczególnie upodobał sobie Perrin Aybara.
Gdy Perrin został oficjalnie mianowany na Lorda Dwóch Rzek, gospodynie prześcigały się w przygotowywaniu dań, które mogłyby zostać nazwane na jego cześć. Ostatecznie sztuka ta udała się Corin Ayellin, jednej z najlepszych kucharek w Polu Emonda. Jej Golonka Złotookiego okazała się zupełnym fenomenem i posmakowała każdemu próbującemu to danie. W tym, oczywiście Perrinowi, który, z mniejszymi lub większymi oporami, zgodził się ostatecznie na nazwanie tego dania na swoją cześć.
Czas przygotowania: 10 min, Czas pieczenia 3,5 godz.
Składniki:
- 2 tylne golonki lub 4 przednie
- 2 liście laurowe
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 6 ziarenek czarnego pieprzu
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Marynata:
- 400 ml piwa jasnego
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki octu winnego
- 5 ząbków czosnku
- pół łyżeczki suszonego rozmarynu
- pół łyżeczki chili
- łyżka musztardy francuskiej z ziarnami gorczycy
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- W misce przygotowujemy marynatę: mieszamy piwo, miód, ocet winny i musztardę francuską, wyciskamy 5 ząbków czosnku, dodajemy rozmaryn, chili, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy.
- Golonki opalamy nad płomieniem i myjemy, zanurzamy w marynacie. Zostawiamy w zimnie na noc, a przynajmniej na parę godzin.
- W garnku zagotowujemy wodę z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pieprzem, przekrojonymi na pół ząbkami czosnku i łyżeczką soli.
- Golonki wciągamy z marynaty – nie wylewając jej – i wkładamy do wrzącej wody. Gotujemy 2,5 godziny.
- Ugotowane golonki wyciągamy z wody, skórę nacinamy w szachownicę i przekładamy do żaroodpornego naczynia. Dokładnie nacieramy i podlewamy przyprawami z marynaty.
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 1900C na 60 minut. Po pół godziny przekładamy golonki na drugą stronę, aby się równomiernie przypiekła.
- Golonkę podajemy z chlebem, pieczonymi ziemniakami lub puree z grochu. Jako dodatek podajemy chrzan.