Zupa z Gór Mgły

 

Zupa z Gór Mgły to ulubione danie górników z Gór Mgły. Szybka i bardzo prosta w przygotowaniu, zawiera tylko parę składników. Pięknie pachnie koperkiem i jest bardzo sycąca. Składniki do tej zupy dostać można zarówno w lecie jak i w zimie. Dlatego często gości na stołach górników po ciężkim dniu pracy. Gdy pogoda i warunki są ciężkie, wielu górników opuszcza swoje kopalnie i zamieszkiwane osady. Schodzą wtedy do miasteczek, a właściciele karczm są przygotowani na większe zapotrzebowanie na tą zupę. Inną zupą, również często podawaną, a pochodzącą z niedalekich okolic jest Zupa Kurkowa z Westwood. Obie cieszą się ogromnym zainteresowaniem.

Czas przygotowania: 10 min. Czas gotowania: 20 min.

Składniki:

  • 2 l wody
  • 3 duże lub 6 mniejszych ziemniaków
  • 1/2 dużego selera
  • serek topiony Ementaler
  • 1/2 dużej cebuli
  • łyżka masła
  • koperek
  • 2 kostki rosołowe
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Do garnka wlać wodę i dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Zagotować i dodać dwie kostki rosołowe.
  2. Selera obrać i zetrzeć na tarce z mniejszymi oczkami. Selera ścierać zaraz przed dodaniem do zupy, bo szybko ciemnieje. Dodać do gotującej się zupy. Gotować razem z ziemniakami ok. 15 min.
  3. Serek topiony położyć na sitku i przetrzeć do zupy.
  4. Na łyżce masła zeszklić posiekaną drobno cebulę i dodać do zupy.
  5. Doprawić do smaku solą, pieprzem, ewentualnie przyprawą do zup. Posypać koperkiem.
Tags:
Spis Treści
Kategorie