Zupa z Gór Mgły to ulubione danie górników z Gór Mgły. Szybka i bardzo prosta w przygotowaniu, zawiera tylko parę składników. Pięknie pachnie koperkiem i jest bardzo sycąca. Składniki do tej zupy dostać można zarówno w lecie jak i w zimie. Dlatego często gości na stołach górników po ciężkim dniu pracy. Gdy pogoda i warunki są ciężkie, wielu górników opuszcza swoje kopalnie i zamieszkiwane osady. Schodzą wtedy do miasteczek, a właściciele karczm są przygotowani na większe zapotrzebowanie na tą zupę. Inną zupą, również często podawaną, a pochodzącą z niedalekich okolic jest Zupa Kurkowa z Westwood. Obie cieszą się ogromnym zainteresowaniem.
Czas przygotowania: 10 min. Czas gotowania: 20 min.
Składniki:
- 2 l wody
- 3 duże lub 6 mniejszych ziemniaków
- 1/2 dużego selera
- serek topiony Ementaler
- 1/2 dużej cebuli
- łyżka masła
- koperek
- 2 kostki rosołowe
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Do garnka wlać wodę i dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Zagotować i dodać dwie kostki rosołowe.
- Selera obrać i zetrzeć na tarce z mniejszymi oczkami. Selera ścierać zaraz przed dodaniem do zupy, bo szybko ciemnieje. Dodać do gotującej się zupy. Gotować razem z ziemniakami ok. 15 min.
- Serek topiony położyć na sitku i przetrzeć do zupy.
- Na łyżce masła zeszklić posiekaną drobno cebulę i dodać do zupy.
- Doprawić do smaku solą, pieprzem, ewentualnie przyprawą do zup. Posypać koperkiem.