Zupa Ogórkowa Basela Gilla

Niemal każdy gość w karczmie Błogosławieństwo Królowej, znanej ze swej wierności tronowi Andoru, wie iż jej właściciel, Karczmarz Basel Gill, nie jest wybitnym kucharzem. Wszystkie potrawy tam przygotowywane wychodzą spod ręki jego kuchmistrzyni, nazywanej po prostu Kucharką.
Jedynym z niewielu dań, którymi karczmarz może się pochwalić, jest jego osławiona Zupa Ogórkowa Basela. Szybka, prosta w przygotowaniu i smaczna. Zupa Ogórkowa na stołach Błogosławieństwa Królowej jest oczywistym znakiem, że karczmarz właśnie pokłócił się ze swoją prawą ręką i osobiście musi dowodzić kuchnią.

Czas przygotowania: 10 min. Czas gotowania: 60 min.

Składniki:

  • 1,5 litra wody
  • 4-5 skrzydełek kurczaka
  • pęczek włoszczyzny
  • 4-5 ogórków kiszonych
  • marchewka
  • kwas z ogórków, ok. pół szklanki
  • łyżka masła
  • 3 ziemniaki
  • śmietanka 30%
  • szczypta słodkiej papryki (nie za dużo)
  • pietruszka lub koperek
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Zagotowujemy wodę ze skrzydełkami, dodajemy włoszczyznę i gotujemy przez 45 min. Można również wykorzystać rosół, jeśli został nam z poprzedniego dnia.
  2. W tym czasie ogórki kiszone i marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach. Smażymy na łyżce masła 5-8 min.
  3. Z wywaru wyciągamy skrzydła i włoszczyznę, dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i gotujemy ok. 5 min. Potem wrzucamy ogórki i marchew. Zagotowujemy i wszystko razem gotujemy jeszcze 15 min.
  4. Pod koniec gotowania dodajemy kwas ogórkowy, nie wlewamy wszystkiego na raz, ale sprawdzamy aby nie zakwasić.
  5. Zupę zaprawiamy 3-4 łyżkami słodkiej śmietanki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  6. Zupę na talerzu posypujemy siekaną pietruszką lub koperkiem.

Rada: Zamiast ziemniaków można wykorzystać ryż. Ok. 70 g ryżu gotujemy w osobnym garnku i dodajemy do zupy pod koniec gotowania.

Tags:
Spis Treści
Kategorie