Karkówka w miodem Szlacheckiego Domu Bryne

Szlachecki Dom Bryne od wieków służył królestwu Andor. Ich siedziba rodowa znajdowała się w Źródłach Kore, w północno-wschodniej części Andoru. Jako stary i poważany ród zawsze cieszyli się szacunkiem. Z Domu Bryne wywodzili się zdolni i doświadczeni wojskowi, a także bliscy współpracownicy wielu Królowych Andoru.
Jako urodzeni wojownicy gustowali w daniach 'ciężkich’, choć wykwintnych. Karkówka z miodem Szlacheckiego Domu Bryne przyrządzana w kilku wariantach często gościła na ich stołach. Ta wersja jest ulubionym daniem ostatniego Lorda tego Domu, Garetha Bryne.

Czas przygotowania: 35 min. Czas pieczenia: 100 min.

Składniki:

  • 1,5 kg karkówki
  • 2 łyżki miodu płynnego
  • natka pietruszki
  • duża cebula
  • 2 marchewki
  • szklanka rosołu (może być z kostki)
  • papryka słodka
  • sól, pieprz
  • łyżeczka masła
  • olej

Przygotowanie:

  1. Mięso posypać słodką papryką, solą i pieprzem, wyrabiać w rękach około minuty. Odłożyć na pół godziny.
  2. W garnku rozgrzać olej i obsmażyć mięso z każdej strony. W tym czasie obrać marchewki i pokroić w talarki.
  3. Do garnka dodać rosół, zagotować, po paru minutach dodać marchewkę. Dusić pod przykryciem, na małym ogniu, około 1,5 godziny.
  4. Pod koniec duszenia, na patelni rozgrzewamy masło i szklimy posiekaną cebulę. W miseczce miód mieszamy z posiekaną pietruszką (1 kopiata łyżka).
  5. Upieczone mięso przekładamy do brytfanki, smarujemy miodem z pietruszką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 1800C na parę minut, najwyżej 6. Wyłączamy piekarnik i trzymamy w cieple.
  6. Sos pozostały z duszenia, łączymy z cebulą, zagotowujemy i doprawiamy do smaku. Przecieramy przez sito, lub miksujemy blenderem.
  7. Przy podaniu mięso polewamy sosem. Podajemy z ziemniakami pieczonymi i sałatą ze śmietaną.
Tags:
Spis Treści
Kategorie