Szlachecki Dom Bryne od wieków służył królestwu Andor. Ich siedziba rodowa znajdowała się w Źródłach Kore, w północno-wschodniej części Andoru. Jako stary i poważany ród zawsze cieszyli się szacunkiem. Z Domu Bryne wywodzili się zdolni i doświadczeni wojskowi, a także bliscy współpracownicy wielu Królowych Andoru.
Jako urodzeni wojownicy gustowali w daniach 'ciężkich’, choć wykwintnych. Karkówka z miodem Szlacheckiego Domu Bryne przyrządzana w kilku wariantach często gościła na ich stołach. Ta wersja jest ulubionym daniem ostatniego Lorda tego Domu, Garetha Bryne.
Czas przygotowania: 35 min. Czas pieczenia: 100 min.
Składniki:
- 1,5 kg karkówki
- 2 łyżki miodu płynnego
- natka pietruszki
- duża cebula
- 2 marchewki
- szklanka rosołu (może być z kostki)
- papryka słodka
- sól, pieprz
- łyżeczka masła
- olej
Przygotowanie:
- Mięso posypać słodką papryką, solą i pieprzem, wyrabiać w rękach około minuty. Odłożyć na pół godziny.
- W garnku rozgrzać olej i obsmażyć mięso z każdej strony. W tym czasie obrać marchewki i pokroić w talarki.
- Do garnka dodać rosół, zagotować, po paru minutach dodać marchewkę. Dusić pod przykryciem, na małym ogniu, około 1,5 godziny.
- Pod koniec duszenia, na patelni rozgrzewamy masło i szklimy posiekaną cebulę. W miseczce miód mieszamy z posiekaną pietruszką (1 kopiata łyżka).
- Upieczone mięso przekładamy do brytfanki, smarujemy miodem z pietruszką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 1800C na parę minut, najwyżej 6. Wyłączamy piekarnik i trzymamy w cieple.
- Sos pozostały z duszenia, łączymy z cebulą, zagotowujemy i doprawiamy do smaku. Przecieramy przez sito, lub miksujemy blenderem.
- Przy podaniu mięso polewamy sosem. Podajemy z ziemniakami pieczonymi i sałatą ze śmietaną.