Saml Hake to właściciel i karczmarz w Tańczącym Furmanie we wsi Czterej Królowie. Jest osobą antypatyczną i niemiłą w obejściu, a jego karczma znana jest z szorstkiego traktowania gości. Zaniedbana i ponura, nie narzeka na nadmiar gości. Nawet jedyny muzyk grywający czasami w tej karczmie woli pić, niż pracować dla klientów. Hake nie lubi również wynagradzać wędrownych grajków szukających od czasu do czasu noclegu w jego karczmie.
Na takie właśnie okazje kazał w swojej kuchni przygotować specjalną mieszankę mąki z której kuchenne wypiekają Chleb Samla Hake’a. Jest to podejrzana kompozycja składników przeznaczona do szybkiego wypieku pieczywa. Wypiekiem tym częstuje bardów i muzykantów, którzy swoją ciężką pracą zwabiają do jego karczmy gości. Chleb jest nieszczególny w smaku, suchy i czerstwy, chociaż podawany z gulaszem smakuje nieźle.
Składniki:
- 0,5 kg gotowej mieszanki do wypieku chleba
- 18 dk świeżych drożdży
- 300 ml wody
- trochę mąki
Przygotowanie:
- Mieszankę chlebową przesypujemy do miski. Wodę podgrzewamy do ok. 350C. W połowie wody rozpuszczamy drożdże i całość przelewamy do mieszanki. Dodajemy resztę wody.
- Wyrabiamy ok 10 min. aż ciasto będzie gładkie. Ciasto chlebowe lubi dotyk rąk, ale można wspomóc się mikserem. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 min.
- Jeszcze raz krótko zagniatamy i przekładamy do wysypanej mąką foremki do wyrastania chleba. Może też być po prostu mały, wiklinowy koszyk lub miska.
- Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na 1 godzinę. Piekarnik rozgrzewamy do 200-2100C. Przekładamy chleb jednym ruchem, na posypaną mąką blachę lub kamień do wypieku chleba lub pizzy.
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 50 min. Razem z ciastem do piekarnika wkładamy naczynie z wrzącą wodą. Woda jest konieczna aby chleb był chrupki i nie popękał.
- Po 45 minutach sprawdzamy czy chleb już jest gotowy. W tym celu pukamy w spód bochenka, powinien wydać pusty odgłos.
Użyta w tym przepisie mieszanka do chleba Polskich Młynów jest smaczna i łatwa w przygotowaniu. Nie ma nic wspólnego z niecnymi praktykami podejrzanego karczmarza. Jest idealna, jeśli ktoś pierwszy raz chce upiec chleb, a obawia się efektu. Mieszanka ładnie wyrasta i jest dobra w smaku, pięknie pachnie w całym domu.