Opublikowano31 stycznia 2021
przezAmyrlin
Składniki:
- 1 kg buraków
- kawałek korzenia chrzanu
- 1 główka czosnku
- 1 kromka chleba razowego
- 2 łyżeczki kminku
- 3 łyżeczki soli
- szczypta cukru
- 2 litry wody
Przygotowanie:
- Buraki obrać i pokroić na kawałki, wrzucić do kamionkowego lub szklanego naczynia
- Dodać kawałek obranego chrzanu, przekrojony na połówki ząbki czosnku i kromkę chleba razowego
- Dodać kminek, sól i cukier, wymieszać
- Zalać ciepłą, przegotowaną wodą
- Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na 3-5 dni
To czego nie zużyjemy do barszczu możemy przechowywać. Zakwas na barszcz czerwony można trzymać w zamkniętej butelce w lodówce i dodawać do kolejnych zakwasów. Wtedy proces kwaszenia przebiega szybciej.