Tortilla

Czas przygotowania: 10 min.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 160 ml gorącej wody
  • 2 łyżki oleju
  • pół łyżeczki soli

Przygotowanie:

  1. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i zalewamy wrzącą wodą. Dodajemy olej i zagniatamy na ciasto.
  2. Ciasto wyrabiamy przez parę minut i odstawiamy na ok. kwadrans.
  3. Na patelnie 28 cm średnicy z tej ilości ciasta wychodzą 4 placki. 1/4 ciasta rozgniatamy na placuszek i rozciągamy dłońmi na boki aby zrobić okrągły place. Kładziemy na blacie i rozwałkowujemy na jak najcieńszy placek. Ciasta nie trzeba podsypywać mąką i nie rozrywa się w czasie wałkowania. Jest elastyczne i miękkie.
  4. Smażymy na patelni nie dodając żadnego oleju.
  5. Smażymy jedną minutę, powinny zacząć pojawiać się bąble, przewracamy na drugą stronę, smażymy następną minutę, sprawdzając co chwila, bo druga strona smaży się bardzo szybko. Potem przewracamy placek jeszcze raz i podsmażamy kilka sekund. Wszystko zależy od grubości tortilli, powinna się zarumienić, mogą się na niej pojawić wybrzuszenia. Nie można pozostawić jej na patelni zbyt długo, ponieważ będzie się łamać i zrobi się zbyt sucha.

Tortille wspaniale pasują do Gulaszu z Węża Krwi.

Spis Treści
Kategorie