Czas przygotowania: 10 min.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 160 ml gorącej wody
- 2 łyżki oleju
- pół łyżeczki soli
Przygotowanie:
- Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i zalewamy wrzącą wodą. Dodajemy olej i zagniatamy na ciasto.
- Ciasto wyrabiamy przez parę minut i odstawiamy na ok. kwadrans.
- Na patelnie 28 cm średnicy z tej ilości ciasta wychodzą 4 placki. 1/4 ciasta rozgniatamy na placuszek i rozciągamy dłońmi na boki aby zrobić okrągły place. Kładziemy na blacie i rozwałkowujemy na jak najcieńszy placek. Ciasta nie trzeba podsypywać mąką i nie rozrywa się w czasie wałkowania. Jest elastyczne i miękkie.
- Smażymy na patelni nie dodając żadnego oleju.
- Smażymy jedną minutę, powinny zacząć pojawiać się bąble, przewracamy na drugą stronę, smażymy następną minutę, sprawdzając co chwila, bo druga strona smaży się bardzo szybko. Potem przewracamy placek jeszcze raz i podsmażamy kilka sekund. Wszystko zależy od grubości tortilli, powinna się zarumienić, mogą się na niej pojawić wybrzuszenia. Nie można pozostawić jej na patelni zbyt długo, ponieważ będzie się łamać i zrobi się zbyt sucha.
Tortille wspaniale pasują do Gulaszu z Węża Krwi.