’Skąpy’ kotlet Valana Luki

 

Właściciel Wielkiej Objazdowej Menażerii Cudów i Dziwów Valan Luka znany jest ze swego skąpstwa. Oszczędza na czym się da i skubie każdy grosz, gromadząc swe bogactwa w wielkiej skrzyni. Wielce docenia wszystkich którzy pomagają mu w oszczędzaniu jego pieniędzy. Pod tym względem niezwykle wyróżnia się jego małżonka – Latelle. Nad wyraz chętnie dołączyła do jego kampanii gospodarności. Największy wyraz swej miłości mogła dać w kuchni, w której nie marnuje się nic.
Choć nikt małżonce zarządcy tego nie uzmysłowi, dania które serwuje Valanowi, a które on tak łapczywie pochłania, są najczęściej niezjadliwe. Jednak, wyjątkowo, udało się jej odkryć niezwykły kotlet, który nie dość że wykorzystuje wykorzystane już składniki, to i smakuje wspaniale. Pozostali członkowie trupy obwołali do danie ’Skąpym’ kotletem Valana Luki i podśmiechują się z niego za plecami szczęśliwego małżeństwa. Danie zostało wymyślone w Samarze w Ghealdan, gdzie cicho rozpoczęła się ich miłość.

Czas przygotowania: 20 min. Czas smażenia: 20 min.

Składniki:

  • mięso z rosołu, 3 ćwiartki z kurczaka, szyjki indycze
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • bułka namoczona w mleku
  • 3 jajka
  • parę plasterków żółtego sera
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • sól i pieprz
  • mąka
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Mięso rosołowe oddzielamy od kości i mielimy w maszynce do mięsa. Mielimy również namoczoną bułkę i ząbki czosnku. Mieszamy.
  2. Dodajemy pietruszkę, jedno jajko, słodką paprykę, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Gotowane mięso z kurczaka trzeba dobrze doprawić, ponieważ większość smaku zostało już w rosole.
  3. Na wilgotną dłoń nakładamy porcję mięsa i rozklepujemy na placek, kładziemy kawałek sera i zawijamy brzegi do środka, zawijając ser w środku. Robimy to z wszystkimi kotletami, z tej porcji mięsa powinno ich wyjść 6-7.
  4. Na talerzykach sypiemy mąkę, bułkę tartą i roztrzepujemy dwa jajka. Do jajek można dodać odrobinę przyprawy vegeta.
  5. Kotlety panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Najpierw dobrze rozgrzewamy tłuszcz, a potem zmniejszamy płomień. Smażymy z dwóch stron na oleju.
  6. Kotlety dobrze smakują z ziemniakami i fasolką szparagową.
Tags:
Spis Treści
Kategorie