Właściciel Wielkiej Objazdowej Menażerii Cudów i Dziwów Valan Luka znany jest ze swego skąpstwa. Oszczędza na czym się da i skubie każdy grosz, gromadząc swe bogactwa w wielkiej skrzyni. Wielce docenia wszystkich którzy pomagają mu w oszczędzaniu jego pieniędzy. Pod tym względem niezwykle wyróżnia się jego małżonka – Latelle. Nad wyraz chętnie dołączyła do jego kampanii gospodarności. Największy wyraz swej miłości mogła dać w kuchni, w której nie marnuje się nic.
Choć nikt małżonce zarządcy tego nie uzmysłowi, dania które serwuje Valanowi, a które on tak łapczywie pochłania, są najczęściej niezjadliwe. Jednak, wyjątkowo, udało się jej odkryć niezwykły kotlet, który nie dość że wykorzystuje wykorzystane już składniki, to i smakuje wspaniale. Pozostali członkowie trupy obwołali do danie ’Skąpym’ kotletem Valana Luki i podśmiechują się z niego za plecami szczęśliwego małżeństwa. Danie zostało wymyślone w Samarze w Ghealdan, gdzie cicho rozpoczęła się ich miłość.
Czas przygotowania: 20 min. Czas smażenia: 20 min.
Składniki:
- mięso z rosołu, 3 ćwiartki z kurczaka, szyjki indycze
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- bułka namoczona w mleku
- 3 jajka
- parę plasterków żółtego sera
- łyżeczka słodkiej papryki
- sól i pieprz
- mąka
- bułka tarta
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Mięso rosołowe oddzielamy od kości i mielimy w maszynce do mięsa. Mielimy również namoczoną bułkę i ząbki czosnku. Mieszamy.
- Dodajemy pietruszkę, jedno jajko, słodką paprykę, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Gotowane mięso z kurczaka trzeba dobrze doprawić, ponieważ większość smaku zostało już w rosole.
- Na wilgotną dłoń nakładamy porcję mięsa i rozklepujemy na placek, kładziemy kawałek sera i zawijamy brzegi do środka, zawijając ser w środku. Robimy to z wszystkimi kotletami, z tej porcji mięsa powinno ich wyjść 6-7.
- Na talerzykach sypiemy mąkę, bułkę tartą i roztrzepujemy dwa jajka. Do jajek można dodać odrobinę przyprawy vegeta.
- Kotlety panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Najpierw dobrze rozgrzewamy tłuszcz, a potem zmniejszamy płomień. Smażymy z dwóch stron na oleju.
- Kotlety dobrze smakują z ziemniakami i fasolką szparagową.