Omlet z Saldaeańskim Srebrzykiem
< Wróć do przepisów

Omlet z Saldaeańskim Srebrzykiem

Saldaea jest największym królestwem na Ziemiach Granicznych, rozciąga się od Oceanu Aryth aż po Równinę Lanc. Na zachodzie wzrastają Góry Banikhan, zwane również Morską Ścianą. Liczne bystre źródła uchodzące do oceanu obfitują w ryby zwane Srebrzykami. Nie wiadomo czy to one właśnie znajdują się na sztandarze Saldaei – Trzy srebrne ryby. Tym nie mniej jest to ryba uwielbiana przez mieszkańców tego kraju.
Omlet z Saldaeańskim Srebrzykiem jest prostym i szybkim daniem śniadaniowym, często podawanym zarówno na farmerskich, jak i arystokratycznych stołach. W Saldaei istnieje cały szereg potraw przygotowywanych z tej ryby, ta wśród nich jest najpopularniejsza.

Czas przygotowania: 5 min. Czas gotowania: 5 min.

Składniki:

  • 4 jajka
  • łosoś wędzony 30 g
  • serek z niebieską pleśnią typu Lazur ok. 20 g
  • śmietana 18% 2 łyżki
  • łyżeczka posiekanego koperku
  • pół łyżki masła
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Jajka wbijamy do miski, dodajemy śmietanę, sól i pieprz. Soli dodajemy tylko trochę ponieważ słony będzie już łosoś i ser pleśniowy. Ubijamy trzepaczką na jednolitą masę.
  2. Na patelni ok 24 cm (najlepiej naleśnikowej) roztapiamy masło i wlewamy masę jajeczną. Smażymy na średnim ogniu, możemy podważać brzegi, aby nie ścięta masa spłynęła na spód.
  3. Ser tniemy na drobną kosteczkę, łososia na cienkie paseczki.
  4. Kiedy masa zacznie się ścinać, a na górze zrobi się galaretowana, na połowę omleta wykładamy pokrojony w kostkę ser i plastry łososia i składamy na pół. Smażymy jeszcze na 1-2 minuty.
  5. Omlet zsuwamy na talerz i posypujemy koperkiem. Od razu podajemy.
0 0 głos
Oceń artykuł
Tags:
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj, chcemy wiedzieć co myślisz...x