Jajka Matrima
< Wróć do przepisów

Jajka Mata

Matrim Cauthon uwielbia jajka. Niewiele osób zdaje sobie z tego sprawę, ale je uwielbia. Nawet ucząc się żonglować, ćwiczył na jajkach. Najczęściej surowych. I zwykle kończyło się to jajeczną katastrofą. Szczególnie podczas pierwszych lekcji, przeprowadzanych przez Thoma Merillina, podczas drogi z Dwóch Rzek do Baerlon. Zanim Lan nie ukrócił tych praktyk Mat wyniszczył dziesiątki jajek, zostawiając wyraźne ślady dla Trolloków.
Mat wspomniał kiedyś pewnej pokojówce, w jednej z często odwiedzanych karczm w Łzie, o swojej jajecznej słabości. Jednocześnie popisując się swoim niezaprzeczalnym talentem żonglerskim. Pokojówka prosiła kucharkę o przygotowanie tego dania specjalnie dla niego. Mat był zachwycony. Danie zdobyło popularność wśród gości i zaczęto podawać go wszystkim. Jednak służebne pytane skąd ta nietypowa nazwa – ‘Jajka Matrima’, chichotały tylko i wykręcały się od odpowiedzi. Twierdziły, że ‘to na pamiątkę pewnego chłopca, o ślicznych oczach’.

Czas przygotowania: 15 min. Czas gotowania: 30 min.

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 5 dużych pieczarek
  • 6 mniejszych jajek
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżeczki słodkiej i 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego
  • sól, pieprz
  • łyżka masła

Przygotowanie:

  1. Pieczarki obrać i wyrzucić skórki. Oderwać ogonki i wydrążyć łyżeczką blaszki, drobno posiekać.
  2. Posiekać cebulę i zeszklić na maśle, dodać pokrojone części z pieczarek i razem zasmażyć około 5 minut. Dodać sól i pieprz, wycisnąć jeden ząbek czosnku. Wymieszać na patelni i zdjąć z ognia. Wystudzić.
  3. Do miski włożyć mięso mielone, dodać podsmażoną cebulę z pieczarkami. Dodać jajko, łyżkę bułki tartej, sos sojowy, słodką i ostrą paprykę i kmin rzymski. Dobrze wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
  4. Do każdej dużej pieczarki włożyć 1/5 mięsa mielonego, na górze uformować dołek na jajko.
  5. Rozgrzać piekarnik do 1800C. Na papierze do pieczenia rozłożyć pieczarki i piec przez 15 minut.
  6. Pieczarkami wyjąć z piekarnika i do każdej pieczarki wbić po jednym jajku, włożyć do piekarnika i piec jeszcze 15 minut.
  7. Po 15 minutach jajka będą na twardo, jeśli chcemy aby były na miękko, wkładamy je do piekarnika trochę później, ale tyle aby mięso i pieczarki w sumie piekły się 30 minut.
0 0 głos
Oceń artykuł
Tags:
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj, chcemy wiedzieć co myślisz...x