Deser Anaiyi Sedai
< Wróć do przepisów

Deser Anaiyi Sedai

Anaiya Sedai otrzymała szal pełnej Aes Sedai w roku 898 NE. Nigdy nie należała do szczególnie przenikliwych i błyskotliwych Sióstr. Jednak każdy jej defekt z nawiązką rekompensowało jej niespotykane ciepło i rozwaga. Zawsze była pierwszorzędną organizatorką i wspaniałą Uzdrowicielką.
Wśród Sióstr znana jest ze swojego zamiłowania do koronek i ażurowych firanek. Niewiele wiadomo o jej zdolnościach kulinarnych, jednak podczas wydawanych w jej komnatach przyjęć, na stole zawsze gości słodki Deser Anaiyi. Nie każdej zaproszonej Siostrze przypada do gustu jego nieco przesłodzony smak, jednak rzadko która daje jej to odczuć.

Czas przygotowania: 30 min. Czas gotowania: 120 min.

Składniki:

Spód:

  • 180 g ciastek typu Hit, Oreo, Łakotki
  • 70 g masła
  • kwaskowy dżem

Masa:

  • małe pianki w czekoladzie tzw. ciepłe lody
  • 1 kg twarogu (Twaróg sernikowy Piątnica z wiaderka)
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 galaretki malinowe

Pianka:

  • 500 ml śmietany 36%
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan fixy
  • starta gorzka czekolada

Przygotowanie:

  1. Masło roztapiamy na patelni i zostawiamy do ostygnięcia. Jeśli mamy ciastka przełożone masą, usuwamy ją, a same ciasteczka mielimy w blenderze (jeśli go nie posiadamy, wkładamy ciastka do woreczka i ubijamy tłuczkiem do mięsa).
  2. Do masy dolewamy masło i mieszamy, ciasto powinno mieć konsystencję mokrego piasku.
  3. Formę o średnicy ok. 23 cm wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy masę ciasteczkową. Dobrze ugniatamy i wyrównujemy. Wkładamy do lodówki przynajmniej na pół godziny.
  4. Dwie galaretki rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody i zostawiamy do ostygnięcia, pilnujemy aby galaretka za bardzo się nie ścięła.
  5. Masę serową dosładzamy połową szklanki cukru pudru, dobrze mieszamy.
  6. Po wyciągnięciu spodu z lodówki, cienką warstwą rozsmarowujemy na nim dżem.
  7. Z ciepłych lodów odcinamy końcówkę z wafelkiem i przylepiamy lód do spodu, rozkrojoną częścią do dołu.
  8. Do serowej masy dodajemy ostudzone galaretki i miksujemy. Wykładamy na spód z lodami i wyrównujemy.
  9. Wkładamy do lodówki. Pianki lubią ‘wypływać’ na powierzchnię, wiec trzeba sprawdzać i ewentualnie dociskać je do dna zanim masa całkiem nie stężeje. Masa tężeje dość szybko, trwa to do godziny.
  10. Ubijamy śmietanę 36%. Śmietan fix dodajemy już gdy śmietana trochę się spieni. Gdy zaczyna robić się sztywna, po jednej łyżce dodajemy cukier puder.
  11. Ubitą śmietaną smarujemy wierzch sernika, pozostawiając trochę do dekoracji. Posypujemy startą czekoladą.
0 0 głos
Oceń artykuł
Tags:
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj, chcemy wiedzieć co myślisz...x