
Anaiya Sedai otrzymała szal pełnej Aes Sedai w roku 898 NE. Nigdy nie należała do szczególnie przenikliwych i błyskotliwych Sióstr. Jednak każdy jej defekt z nawiązką rekompensowało jej niespotykane ciepło i rozwaga. Zawsze była pierwszorzędną organizatorką i wspaniałą Uzdrowicielką.
Wśród Sióstr znana jest ze swojego zamiłowania do koronek i ażurowych firanek. Niewiele wiadomo o jej zdolnościach kulinarnych, jednak podczas wydawanych w jej komnatach przyjęć, na stole zawsze gości słodki Deser Anaiyi. Nie każdej zaproszonej Siostrze przypada do gustu jego nieco przesłodzony smak, jednak rzadko która daje jej to odczuć.
Czas przygotowania: 30 min. Czas gotowania: 120 min.
Składniki:
Spód:
- 180 g ciastek typu Hit, Oreo, Łakotki
- 70 g masła
- kwaskowy dżem
Masa:
- małe pianki w czekoladzie tzw. ciepłe lody
- 1 kg twarogu (Twaróg sernikowy Piątnica z wiaderka)
- pół szklanki cukru pudru
- 2 galaretki malinowe
Pianka:
- 500 ml śmietany 36%
- 3-4 łyżki cukru pudru
- 2 śmietan fixy
- starta gorzka czekolada
Przygotowanie:
- Masło roztapiamy na patelni i zostawiamy do ostygnięcia. Jeśli mamy ciastka przełożone masą, usuwamy ją, a same ciasteczka mielimy w blenderze (jeśli go nie posiadamy, wkładamy ciastka do woreczka i ubijamy tłuczkiem do mięsa).
- Do masy dolewamy masło i mieszamy, ciasto powinno mieć konsystencję mokrego piasku.
- Formę o średnicy ok. 23 cm wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy masę ciasteczkową. Dobrze ugniatamy i wyrównujemy. Wkładamy do lodówki przynajmniej na pół godziny.
- Dwie galaretki rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody i zostawiamy do ostygnięcia, pilnujemy aby galaretka za bardzo się nie ścięła.
- Masę serową dosładzamy połową szklanki cukru pudru, dobrze mieszamy.
- Po wyciągnięciu spodu z lodówki, cienką warstwą rozsmarowujemy na nim dżem.
- Z ciepłych lodów odcinamy końcówkę z wafelkiem i przylepiamy lód do spodu, rozkrojoną częścią do dołu.
- Do serowej masy dodajemy ostudzone galaretki i miksujemy. Wykładamy na spód z lodami i wyrównujemy.
- Wkładamy do lodówki. Pianki lubią 'wypływać’ na powierzchnię, wiec trzeba sprawdzać i ewentualnie dociskać je do dna zanim masa całkiem nie stężeje. Masa tężeje dość szybko, trwa to do godziny.
- Ubijamy śmietanę 36%. Śmietan fix dodajemy już gdy śmietana trochę się spieni. Gdy zaczyna robić się sztywna, po jednej łyżce dodajemy cukier puder.
- Ubitą śmietaną smarujemy wierzch sernika, pozostawiając trochę do dekoracji. Posypujemy startą czekoladą.
