
Altara jest dość dużym królestwem, jednak realne panowanie jego władców nie sięga daleko poza samą stolicę – Ebou Dar. Jest to państwo które może się poszczycić tysiącem lat historii i konfliktów z sąsiadami. Mimo zachowania swojej odmienności i odrębności, do Altarańskiej kuchni przeniknęło wiele cudzoziemskich smaków. Altarański kurczak z Rozmarynem oryginalnie pochodził z Illian, jednak wspaniale przyjął się w Altarze i w samej stolicy. Po wprowadzeniu pewnych modyfikacji w przepisie, uznany został za rodzime danie.
Kurczak z rozmarynem jest jednym z dań często podawanych w Pałacu Tarasin. Jest to również jedna z ulubionych potraw Lorda Beslana Mitsobara, którą często raczył się po 'wyczerpującej’ nocy. Posiłek pachnący rozmarynem, kolorowy, o słodko-ostrym smaku, od razu poprawia humor i wraca nadwątlone siły.
Czas przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 90 min.
Składniki:
- 6 lub 8 pałek z kurczaka
- 12 lub 16 długich plastrów wędzonego boczku
- 3 łyżki miodu
- 50 ml wódki
- 0,5 limonki lub cytryny
- świeży rozmaryn
- 2-3 ząbki czosnku
- 1/3 łyżeczki ostrej, czerwonej papryki
- 3 cebule dymki
- kolba kukurydzy
- pomidorki koktailowe
- oliwa z oliwek
- łyżka masła
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- ziemniaki
- marchewka mini lub zwykła pokrojona na grubsze słupki
- miód
- łyżka masła
- sezam
Przygotowanie:
- Do miski wlewamy wódkę, dodajemy miód, 3 łyżki oliwy z oliwek, sok i skórkę z połowy limonki, ostrą paprykę, sól i pieprz, mieszamy. Dodajemy 2 duże lub 3 małe zmiażdżone ząbki czosnku i posiekany rozmaryn.
- Z pałek kurczaka ściągamy skórę, zostawiając ją tylko na części ze stawem. Wkładamy do miski i dokładnie obtaczamy w marynacie. Odkładamy do lodówki na 1 godzinę.
- Dymki kroimy razem z zieloną częścią na talarki i szklimy na maśle. Wykładamy na dno naczynia żaroodpornego. Kolbę kukurydzy łamiemy na mniejsze kawałki, możemy sobie pomóc nożem, starając się nie odciąć przy okazji palca. Pomidorki myjemy i kroimy na połówki.
- Mięso otrząsamy z marynaty i zawijamy w dwa plasterki wędzonego boczku. Kurczaka układamy na cebuli, na przemian przekładając kukurydzą. Dodajemy pomidorki i posypujemy rozmarynem. Delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek.
- Piekarnik nagrzewamy do 1800C, naczynie przykrywamy przykrywką lub owijamy folią aluminiową, błyszczącą stroną do środka. Pieczemy 40 minut. Po tym czasie ściągamy folię lub przykrywkę i pieczemy jeszcze 30 minut.
Dodatkowo:
- Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie ok. 10 minut. Cedzimy, studzimy i kroimy na plasterki. Delikatnie opruszamy solą i posiekanym rozmarynem, wrzucamy na patelnię z gorącym olejem. Smażymy aż ziemniaki się przypieką.
- Marchewkę wkładamy do garnka z osoloną wodą i tak aby woda sięgała do 3/4 jej wysokości. Gotujemy do miękkości, ok. 10 -15 min. (jeżeli używamy mrożonej marchewki mini, nie rozmrażamy jej przed wrzuceniem do garnka). Długość gotowania zależy od wielkości kawałków marchewki, nie może się ona rozgotować. Marchewkę cedzimy przez sito.
- W garnku roztapiamy łyżkę masła, dodajemy dwie łyżki miodu, starty kawałek imbiru i łyżkę sezamu, dokładnie mieszamy. Wrzucamy gorącą marchewkę i dokładnie mieszamy tak aby sos pokrył wszystkie marchewki. Smażymy do czasu aż miód zacznie się karmelizować na marchewce. Zwracamy uwagę aby sos się nie przypalił.