Gulasz z Węża Krwi

Wąż Krwi jest dużym, brązowym wężem żyjącym na Pustkowiu Aiel. Dorasta do dwóch metrów długości, a jego jad w ciągu kilku minut zamienia krew dorosłego człowieka w galaretę. Aielowie uważają mięso tego gada za przysmak, tym bardziej że upolowanie go zawsze należy do niebezpiecznych przedsięwzięć. Przygotowują z niego pikantny gulasz z dodatkiem suszonej papryki i fasoli. Podawany jest z chlebem.
Niestety poza Pustkowiem Aiel mięso tego węża jest zupełnie nieosiągalne, dlatego zmodyfikowano przepis używając powszechnie dostępnych składników. Końcowy efekt zapewne różni się od dania oryginalnego, ale nazwa Gulasz z Węża Krwi ma w zamierzeniu oddać hołd temu nieustraszonemu narodowi, który nawet polując na obiad musi ryzykować życie.

Czas przygotowania: 30 min. Czas gotowania: 20 min.

Składniki:

  • 50 dk mięsa mielonego z łopatki
  • 30 dk kiełbasek chorizo
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 kukurydza świeża, lub pół puszki kukurydzy z puszki
  • 1 puszka fasolki czerwonej Kidney
  • łyżka suszonej papryki
  • 1 przecier pomidorowy Pudliszki 500 ml
  • ser żółty do posypania dania
  • łyżka słodkiej papryki suszonej
  • po pół łyżeczki papryki ostrej i pieprzu cayenne (w zależności od upodobań)
  • po 1 łyżeczce bazylii i oregano
  • pół łyżeczki lubczyku
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Suszoną paprykę wsypujemy do kubeczka i zalewamy wrzątkiem, odstawiamy.
  2. Kiełbaski kroimy w talarki i obsmażamy na oleju. Wrzucamy do garnka, bez tłuszczu który się z nich wytopił.
  3. Tłuszcz wylewamy, dodajemy nowy olej i szklimy drobno posiekaną cebulę, dodajemy do garnka.
  4. Na patelnię dajemy mięso mielone i smażymy do momentu gdy odparuje cała woda, która wypłynie z mięsa. Pod koniec smażenia do mięsa przeciskamy czosnek i możemy już posolić, chwilę jeszcze przesmażamy. Wszystko razem dodajemy do kiełbasek.
  5. Do garnka wlewamy namoczoną paprykę, wraz z wodą w której się moczyła. Dodajemy wodę ale tylko tyle aby sięgnęła do 3/4 mięsa, zagotowujemy.
  6. Do gotującego się gulaszu dodajemy fasolkę, opłukaną na sitku. Świeżą kukurydzę obieramy z liści i nożem ścinamy ząbki, dodajemy do garnka.
  7. Wlewamy przecier pomidorowy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na niewielkim ogniu 10 minut.
  8. Dodajemy przyprawy i słodką paprykę. W zależności jak ostre danie preferujemy, tyle dodajemy ostrej papryki i pieprzu cayenne. Gotujemy jeszcze 10 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, pamiętając że już soliliśmy mięso.
  9. Gotowe danie można podawać na dwa sposoby, albo zawinięte w placki tortilli albo w misce z dodatkiem grubo krojonego chleba. Już na talerzach danie, posypujemy jeszcze tartym żółtym serem.
Spis Treści
Kategorie