Kryzysowa zupa z Arad Doman

Kryzysowa zupa z Arad Doman to wynalazek końca wieku. Gdy w kraju zapanowała recesja, a Smok odwrócił się od swoich ludzi, społeczeństwo zaczęło cierpieć nieopisaną biedę. Wtedy właśnie wynaleziono ten przepis. Tani i wykorzystujący najpopularniejsze i łatwo dostępne warzywa. W czasach gdy mięso potrafiło zepsuć się w godzinę, tylko aseptyczne warzywa dłużej zachowywały zdatność do spożycia.
W stolicy – Bandar Eban – gdzie ludzie zmuszeni byli zamieszkiwać na ulicach, posiłek ten podawany był jako biedazupa, rozdawany potrzebującym w zaułkach i na skwerach. Sama zupa jest naprawdę smaczna i treściwa. Można się nią było posilić, a w czasach gdy do jedzenia nie było nic, danie przygotowane z tej zupy zdawało się prawdziwą ucztą.

Czas przygotowania: 15 min. Czas gotowania: 50 min.

Składniki:

  • 5 dużych białych cebul
  • 1 cebula czerwone
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 3-4 gałązki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 serek topiony, najlepiej Ementaler Sertop
  • rozmaryn, kurkuma, mięta
  • sól, pieprz
  • masło lub olej
  • grzanki

Przygotowanie:

  1. Warzywa obrać, pokroić na kawałki i wrzucić do garnka. Dolać wody, tak aby tylko przykryły warzywa. Gotować pod przykryciem około 40 minut.
  2. Cebule obrać i pokroić w pióra, zeszklić na maśle, najlepiej klarowanym, lub oleju z dodatkiem zwykłego masła.
  3. Cebule dodać do garnka (można odłożyć kilka piórek do dekoracji), dodać zmiażdżone ząbki czosnku i przyprawy (łyżeczkę tymianku i po pół łyżeczki kurkumy i mięty), gotować pod przykryciem jeszcze 10 minut.
  4. Serek topiony położyć na sitku, przelać odrobiną wrzątku nad zupą i przetrzeć do wywaru, pogotować jeszcze parę minut, zmiksować na krem. Jeśli zupa jest zbyt gęsta możemy dolać nieco wody.
  5. Doprawić solą i pieprzem.
  6. Podawać udekorowane zasmażoną cebulką i posypane grzankami.
Tags:
Spis Treści
Kategorie