Kryzysowa zupa z Arad Doman to wynalazek końca wieku. Gdy w kraju zapanowała recesja, a Smok odwrócił się od swoich ludzi, społeczeństwo zaczęło cierpieć nieopisaną biedę. Wtedy właśnie wynaleziono ten przepis. Tani i wykorzystujący najpopularniejsze i łatwo dostępne warzywa. W czasach gdy mięso potrafiło zepsuć się w godzinę, tylko aseptyczne warzywa dłużej zachowywały zdatność do spożycia.
W stolicy – Bandar Eban – gdzie ludzie zmuszeni byli zamieszkiwać na ulicach, posiłek ten podawany był jako biedazupa, rozdawany potrzebującym w zaułkach i na skwerach. Sama zupa jest naprawdę smaczna i treściwa. Można się nią było posilić, a w czasach gdy do jedzenia nie było nic, danie przygotowane z tej zupy zdawało się prawdziwą ucztą.
Czas przygotowania: 15 min. Czas gotowania: 50 min.
Składniki:
- 5 dużych białych cebul
- 1 cebula czerwone
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 3-4 gałązki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 1 serek topiony, najlepiej Ementaler Sertop
- rozmaryn, kurkuma, mięta
- sól, pieprz
- masło lub olej
- grzanki
Przygotowanie:
- Warzywa obrać, pokroić na kawałki i wrzucić do garnka. Dolać wody, tak aby tylko przykryły warzywa. Gotować pod przykryciem około 40 minut.
- Cebule obrać i pokroić w pióra, zeszklić na maśle, najlepiej klarowanym, lub oleju z dodatkiem zwykłego masła.
- Cebule dodać do garnka (można odłożyć kilka piórek do dekoracji), dodać zmiażdżone ząbki czosnku i przyprawy (łyżeczkę tymianku i po pół łyżeczki kurkumy i mięty), gotować pod przykryciem jeszcze 10 minut.
- Serek topiony położyć na sitku, przelać odrobiną wrzątku nad zupą i przetrzeć do wywaru, pogotować jeszcze parę minut, zmiksować na krem. Jeśli zupa jest zbyt gęsta możemy dolać nieco wody.
- Doprawić solą i pieprzem.
- Podawać udekorowane zasmażoną cebulką i posypane grzankami.